středa 27. dubna 2016

Kde ušetřit - peníze, čas a přírodu

Ať už jste matka samoživitelka (či otec samoživitel) nebo žijete v páru, může se vám líbit myšlenka co nejmenší spotřeby peněz. A taky spotřeby času.  Protože ve skutečnosti toho moc nepotřebujeme a čím dál tím více z nás zvažuje, zda měnit svůj čas - strávený v práci - za hovadiny.

Proto jsem se zamyslela a denně zamýšlím nad tím, jak neplatit víc, než musím.  A k čemu jsem dospěla?

1. REŽIE: nájem, elektřina, voda, telefon, net.. 
Jednou chci domeček se zahrádkou, nebo chalupu, ale stačí mi malá, radši větší zahradu. Nebo alespoň energeticky nenáročná. Čím menší spotřeba na provoz, tím větší svoboda a více času pro sebe. Když vím, že musím každý měsíc dát, já nevím, 20 tisíc na provoz, zpravidla asi musím pracovat na plný úvazek. I když ano, možností, jak vydělávat, je milion. Ale tak či tak, menší náklady na provoz = větší svoboda týkající se času a práce.
V současné době bydlím v nájmu od zaměstnavatele, byt je malinký, ani ne 40 metrů,  ale zatím stačí. Aspoň, že balkon má veliký  :)Energie máme v ceně.. takže ty moc neřeším, to je fakt...

Telefon - v dnešní době už existuje taková nabídka tarifů, že díky pár telefonátům s operátory můžeme získat dobrou cenu za to, co potřebujeme. Já mám firemní tarif přes rodinu, za asi 300 korun mám 500 minut volání, asi 80 sms a net k tomu. Takže neřeším.

Internet - mám UPC, uvažovala jsem, že přejdu k místnímu operátorovi, který měl cenu asi o 50 Kč nižší. Volala jsem na UPC, nakonec  mi nabídly službu, kterou veřejně neinzerují, s pomalejším netem, ale vzhledem k tomu, že hry nepařím, nevím, proč bych platila víc za net, který ve skutečnosti nepotřebuju. stačí mi ten pomalejší. Že ceny s novým rokem zvedli, to je věc jiná, nejspíš to bude tím, že ta místní konkurence je taky už dražší a není proto kam utíkat. Ale pořád to jde, do 300 Kč se vejdu.


2. CESTOVÁNÍ po ČR
Když jedete vlakem, v některých případech se vyplatí koupit si lístek předem online. Buď se podívejte do sekce Včasná jízdenka, kde čím dřív koupíte, tím míň platíte, nebo do sekce Akční jízdenka. Tam nakupuju já. Koupím si jeden lístek Praha - Hradec a pak druhý Hradec - k rodičom. V současné době to vychází o 30 korun levnější, a když porovnám cestu na chalupu - obyč cena je 240, s akčním lístkem Praha Hradec je to 189 korun, rozdíl pade.

Na autobus žádný triky nemám, ale nechávala jsem synovi dělat za 50 korun občanku, abych se nikde s někým nemusela dohadovat, kolik mu je let. Je mu totiž 4 a půl, ale vypadá nejmíň na prvňáka :)

3. PŘÍSPĚVKY atp.
V sociálních dávkách uplně zběhlá nejsem, jelikož jsem je nepobírala, ale na jeden chci upozornit a to sice na kojné. Pokud jsem se na to koukla správně, tak o něj může žádat jen ta, která bere i jiné dávky, ale tak proč ne, když je nouze, je i ta tisícovka navíc dobrá, že. Jo, vlastně můžu zpětně požádat o příspěvek na dítě za dobu, kdy jsem třela bídu s nouzí jsou sama a na rodičáku, pokud jsem to tedy už neprošvihla.

Na co však dosáhne každý, je příspěvek od zdravotní pojišťovny.


#matkohlas

Žádné komentáře:

Okomentovat