čtvrtek 1. června 2017

Minimalismus ano, ale kam s tím?

Mít méně a méně věcí je nejen trendy, ale i užitečné. Kolikrát bereme hrnek z odkapávače či myčky, prádlo rovnou ze sušáku, netřeba mít všeho jak kdyby zítra měla přijít válka a zabírat si tak prostor, za který draze platíme. Já sama ve chvílích volna probírám knížky, oblečení, šuplíky, skříně a skříňky a vyřazuji. Nerada však vyhazuji věci, které ještě můžou někomu posloužit, proto zkoumám, kam s tím, pokud se to neujme v rodině.  A na něco už jsem přišla.

Na těchto internetových stránkách můžete nabídnout cokoliv za odnos. Kdo má o vaše knížky či lampičku zájem, klikne na Chci to a první dva či tři mohou připsat i vzkaz. U inzerátu je vidět lokalita. 

Obdoba nevyhazuj to, jen psát mohou všichni zájemci a vy si vyberete, komu chcete věc dát, poté mu ji zarezervujete na den, tři dny či týden. Kromě vzkazů si můžete prohlédnout profily těch, co se ozvali. Někdo třeba preferuje ty, co sami něco darují. )

„Daruji“ skupiny na facebooku
Zadejte do facebookovéhho vyhledávače Daruji” a vaši lokalitu, s největší pravděpodobností se vám ukáže hned několik skupin, kde můžete své poklady nabídnout. Pokud ne, můžete takovou skupinu založit, ale co tak pozoruji, správci po čase sepíšou pravidla a občas musí zasahovat, takže v případě, že by vám vadili spamy a různé požadavky, je třeba počítat, že s tím ztratíte nějaký čas. Darující zpravidla věnují věc prvnímu zájemci, někdy i mamince v nouzi, kterou si sami mezi zájemci vyberou - pro inspiraci.

Pokud čas chcete ztrácet minimálně, je tu Bazarobot a jeho následovník Aukrobot. Stačí věci poslat a příslušný robot” je za vás nafotí, vystaví, ideálně i prodá. Nějaké peníze si nechá a to i za zpracování jednotlivých položek a zbytek vám pošle na účet.  O neprodané věci se, pokud chcete, postará. 

Pokud chcete nezištně pomáhat, jste zde správně. Zda někdo nehledá vaše vyřazené věci, zjistíte v záložce Neziskovky, eventuálně je, nebo se, nabídněte v burze pomoci nebo kontaktujte kontaktn osobu a ta vám poradí dál, co a jak.

Dobročinné bazary
Stránky dobročinných bazarů či aukcí naleznete také na facebooku. Věci pošlete či odnesete, dotyční je prodají a výtěžek věnukí na dobrou věc. No věc… často jde o pomoc nemocným dětem, jejichž léčba stojí hodně peněz.

Do té můžete nosit oblečení v Praze již na čtyři místa.  Šaty či svetřík si zájemci mohou odnést bez koruny v kapse.

Azylové domy
Některé věci přijímají, jiné nikoliv… nejlepší je zjistit situaci na stránkách toho azyláku, co máte nejblíž. Nebo tam rovnou zavolat. Vybavení domácnosti shání i Fond ohrožených dětí Klokánek, dětské věci pak kojenecké ústavy.


Aukro, Sbazar, Bazoš, Annonce, facebokové bazary, Databáze knih, Trh knih, Modrý koník…
Nezapomínám ani na prodej, i když v tomto případě je třeba počítat s tím, že někdy může trvat, než se zbavíte toho, co chcete mít z domu dříve, než to zase vrátíte na původní místo do skříně či poličky.

A jaká je možnost nejsnadnější a nejrychlejší? Postavit to k nejbližší popelnici… a doufat, že to v ní nakonec neskončí, ale že věc bude někomu, kdo si ji vypere, umyje či otře, ještě k užitku.

Vybrali jste si, kam s tím? Tak držím palce, ať se všeho zbavíte co nejrychleji….a ať si zároveň nepřinesete domů věcí ještě víc!


Žádné komentáře:

Okomentovat