středa 9. listopadu 2016

Vzdělání, vzdělání, všechny smutky zahání (zejména je-li zdarma)

Čas, kdy k nám proudily peníze z EU v rámci programu OPPA (operační program Praha - Adaptabilita), již skončil. S láskou vzpomínám na kurzy od Spiralisu, od Baby Officu či ICV které podporovaly ženy podnikatelky, ženy samoživitelky...a byly zdarma a povětšinou i s hlídáním dětí.

Ale nevěště hlavu, i dnes jsou zde možnosti jak získat finance na vzdělávání. 


1) POVEZ II

Až 85 % ceny kurzu můžete získat přes tento program, který je vhodný pro OSVČ. Žádost se podává na úřadě práce  a sídlo vašeho podnikání v tomto případě musí být MIMO PRAHU. 

Kurz musí být: prezenční, probíhat v ČR, ale vyjímečně i v zahraničí a na jeho konci musíte dostat doklad o jeho absolvování. Peníze dostáváte do 30 dnů po ukončení kurzu. Více informací vám sdělí váš úřad práce. 

Program podporuje zejména odborné vzdělávání, jazykovou výuku ,ale i dalčí profesní vzdělávání zaměstnanců v neakreditovaných programech,



2) ZVOLENÁ REKVALIFIKACE

Žádá se také na úřadě práce, ale pozor - to se moc neví - nemusíte být v evidenci úřadu práce, můžete se o dotaci docházet jako ZÁJEMCE O REKVALIFIKACI. Dobrá zpráva pro Pražáky - na místě bydliště nezáleží. A dobrá zpráva pro všechny: získáváte 100 % ceny kurzu.

Tato druhá možnost vypadá atraktivněji, proto se podíváme zejména na ni.

Uchazeč o kurz
  • musí být v evidenci ÚP nebo veden jako zájemce o rekvalifikaci - v tomto případě může pracovat, být na MD, zkrátka nedostává podporu z úřadu práce. 
  • musí být zdravotně způsobilý kurz absolvovat a musí mít znalosti potřebné pro vstup do kurzu (např. základy práce na pc)
  • dosavadní rekvalifikace mu neumožňuje získat vhodné zaměstnání
  • a existuje reálná šance na zisk práce pro ukočení rekvalifikačního kurzu¨
Co dál?
  • hledejte kurzy akreditované MŠMT jako rekvalifikační: https://www.eu-dat.cz/
  • o zvolenou rekvalifikaci je třea žádat alespoň 30 dní před začátkem kurzu
  • částka na kurz nesmí v průběhu tří let přesáhnout 50 000 kč
  • první krok - zajděte na úřad práce

A pokud budete potřebovat sepsat žádost, pomůže vám s tím třeba
 INSTITUT CERIFIKOVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ (www.icv.cz), na jehož semináři jsem se o těchto možnostech dozvěděla. Sám nabízí zajímavé kurzy, já měla tu čest absolvovat kurz CIMA A, kde nás vyučovali odborníci z dlouholeté praxe z obchodu i marketingu a z jejichž poznatků čerpám dodnes. Takže DÍKY!

Žádné komentáře:

Okomentovat